شرایط و قوانین افشای اختراع :
درصورتیکه هریک از مخترعین یا مالکین اختراع قبل از تسلیم اظهارنامه اختراع خود را بصورت هر صورت (کتبی درقالب کتاب و مقاله و… یا شفاهی، ازطریق شرکت درنمایشگاه یا جشنواره) در معرض دید عمومی قرار دهد، افشا عمومی محصوب می گردد و به منزله این است که با علم و اطلاع اقدام به افشای اختراع در نزد عموم نموده و به نوعی اطلاع رسانی عمومی صورت گرفته است که این مسئله درصورتی که ثبت اظهارنامه صورت نگرفته باشد و یا درصورتیکه متقاضی در مهلت ۶ ماه پس از افشا، نیز اقدام به تسلیم اظهارنامه صورت نگیرد حق امتیاز ثبت این اختراع از دست رفته ومشمول قوانین افشای عمومی می گردد. در در حالی است که افشای عمومی پس از تسلیم اظهارنامه نه تنها مشکلی در مراحل ثبت ایجاد نمی کند بلکه امکان ثبت اختراع توسط سایر اشخاص را در آن کشور و سایر کشور ها کاهش می دهد زیرا داوران و کارشناسان بررسی اختراعات در آینده با سهولت بیشتری به سوابق قبلی اختراعات مشابه دسترسی و اطلاع پیدا می کنند.
زمان افشا:
به طور کلی افشای طرح قبل از ثبت اظهارنامه توصیه نمی شود.
با این وجود در صورت افشای اختراع قبل از ثبت اظهارنامه تا ۶ ماه امکان ثبت اظهارنامه وجود دارد.
محدودیت های قانونی افشا:
از تاریخ ثبت اظهارنامه در سامانه و تاییدیه اولیه ثبت پرونده امکان افشای طرح به هر صورت مجاز است.
حفاظت از اختراع از طریق افشا:
از شرایط ثبت اختراع جدید و نوآورد بودن در سطح جهان است ، اگر طرح ادعایی قبلا جایی توسط هر شخصی افشا شده باشد ، درصورتی که مستندات لازم از افشای طرح خود داشته باشید حتا اگر امکان ثبت آن برای شما وجود نداشته باشد این امکان وجود دارد که از ثبت طرح به نام سایر اشخاص جلوگیری شود.
اختراع ادعایی در هر مرحله و هر زمانی که باشد قابلیت لغو و فسخ گواهی وجود دارد.
کافی است مستندات خود را برای اداره ثبت اختراع ارسال نمایید.
شرایط جلوگیری از کپی برداری و ثبت اختراع توسط اشخاص دیگر:
- تاریخ افشای طرح توسط شما قبل از تاریخ ارسال اظهارنامه ادعایی توسط آن شخص باشد.
- در محل رسمی و قابل مستند سازی، افشای عمومی صورت گرفته باشد.
- اختراع ادعایی حداقل ۸۰% با ادعا نامه شما مشابهت داشته باشد.
امکان ثبت اختراع توسط سایر اشخاص درصورت افشای عمومی قبل از ثبت و عدم اقدام جهت ثبت طرح:
اگر اقدامی جهت ثبت اختراع صورت نگیرد و اقدام به افشا یا تجاری سازی کنید.
اختراع مربوطه قابلیت ثبت را از دست داده و به دلیل اینکه از شرایط قطعی ثبت یک اختراع “جدید بودن در جهان است زمانی که در هر جای جهان شخصی از این اختراع استفاده کرده یا به دانشش رسیده باشد دیگر قابلیت ثبت آن برای هیچکس وجود ندارد حتا اگه قبلا ثبت نشده باشد.
مثال:
یک نجار در امریکا دستگاه چوب بری جدید ساخته و حتا چند نمونه به دوستانش فروخته است، اما برای ثبت آن اقدام نکرده ، یکسال بعد یک شرکت چند ملیتی این دستگاه را ثبت و تولید کرد ، این نجار توانست با کمک مستندات و فیلمی که از اره ابداعی خود در دوسال پیش داشت گواهی ثبت اختراع این شرکت رو لغو کند .
ولی چون دوسال از تاریخ افشا میگذشت امکان ثبت اختراع برای خودش نیز وجود نداشت. در نتیجه سایر شرکت های رغیب هم در کنار آن شرکت به تولید این محصول پرداختند و هیچکدام گواهی ثبت نداشتند.
علت عدم افشای اختراع بعد از ثبت، توسط برخی مخترعین:
این می تواند علت های مختلفی داشته باشه از جمله :
– عدم اطلاع از قوانین.
– ادعا نامه اختراع ضعیف تنظیم شده.
– طرح اختراع کپی برداری شده از ایده دیگران است.
– مخترع نمی خواهد بیان مسئله منجر به ایجاد ایده ها و اختراعات بهتری شود.
امکان ثبت اختراعات یک کشور درکشورهای دیگر توسط سایر اشخاص :
جدید بودن در سطح جهان از شروط اساسی و غیر قابل چشم پوشی یک اختراع است.
حتا اگر ثبت شده باشد هرگاه این مسئله ثابت شود که شخص دیگری در هرجای دنیا چنین اختراعی ثبت یا تولید یا افشا کرده ، گواهی اختراع ثانوی باطل می گردد.
امکان ثبت محصولات نوآورد یک کشور که جهت ثبت اختراع آن اقدام نشده در سایر کشورها :
- حتا اگر ثبت نکرده باشد محصول تولیدی یا ابزار ابداعی افشا شده قابلیت ثبت ندارد.
اما این امکان وجود دارد که در کشورA یا هرجای دیگر رقبا بدون مشکل قانونی جهت تولید و بهربرداری از اختراع اقدام کنند. دقت کنید که محصول به میزان افشا قابلیت ثبت خود را از دست خواهد داد به این معنی که اگر تولید کننده فرایند تولید خود را کاملا محرمانه اعلام کند و اقدام به افشای آن حتا برای بازرسان و متخصصان میسر نباشد و هیچ مقاله ای در این مورد یافت نشود و و هیچ شرکت رقیبی نباشد، امکان ثبت فرایند تولید محصول وجود دارد.
تفاوت افشای عمومی و غیر عمومی اختراع و تاثیر آن بر اختراع:
افشای عمومی به هرگونه افشای قابل اثبات که نزد عموم صورت گرفته باشد می گویند، در دادرسی اختراعات تنها افشای عمومی قابلیت استناد دارد.
دیدگاهتان را بنویسید